IQM valmistautuu kvanttihyppyyn
Suomalainen startup-yritys IQM valmistaa ja toimittaa kvanttitietokoneita asiakkaille. Aineettomien oikeuksien suojaaminen edistää rahoituksen saamista ja varmistaa tulevaisuuden tulovirrat.
Aalto-yliopisto ja VTT ovat tehneet yhteistyötä kvanttiteknologian alalla vuosikymmeniä. Vuonna 2018 neljä tutkijaa perusti IQM Quantum Computers -yhtiön (IQM), joka valmistaa kvanttitietokoneita asiakkailleen. Tutkimus- ja koulutusyhteistyö VTT:n ja Aallon kanssa on jatkunut, ja yritys työllistää nykyisin yli 230 henkilöä Suomessa ja ulkomailla.
Käänteentekevät kvanttisovellukset ovat tulossa
”IQM:stä on tullut varsin itsenäinen. Esimerkiksi oma kvanttiprosessoreiden tuotantolaitoksemme Espoossa edustaa alan huippua, ja tarkoitus on aloittaa valmistus muuallakin”, sanoo tekniikan tohtori Kuan Yen Tan, IQM:n perustaja ja CTO.
Valtaosa IQM:n asiakkaista on tutkimus- tai datakeskuksia, joiden laskentatehoa voidaan kvanttitietokoneilla kasvattaa.
”Asiakkaat valmistautuvat kvanttiherruuden saavuttamiseen. Emme tiedä tulevan läpimurtosovelluksen alaa, mutta onpa kyse molekyylien kvanttisimuloinnista, koneoppimisesta tai tekoälystä, se mullistaa tietojenkäsittelyn”, Tan sanoo.
IP-suojauksella varmistetaan kehitysrahoitus ja tulevaisuuden tuotot
Uudella teknologian alalla toimiva startup-yritys tarvitsee merkittävää rahoitusta liiketoimintansa kasvattamiseen. IQM on saanut noin 200 miljoonaa euroa julkisista ja yksityisistä rahoituslähteistä.
”Patentointi on ollut yksi keino saada sijoittajat vakuuttuneiksi IQM:n mahdollisuuksista”, sanoo tekniikan tohtori Anna Vainio, IP Manager.
Kuan Yen Tan mukaan patentoinnin sisällyttäminen innovaatioprosesseihin pakotti ajattelemaan asioita uudella tavalla. IQM:n Head of IP Jatta Toro muistuttaa, että aineettoman omaisuuden (IP) johtamista tulisi katsoa kokonaisuutena.
Kaikki painottavat, että yrityksen kannattaa investoida IP-asiantuntijaan varhaisessa vaiheessa.
”On tärkeää ymmärtää, miten IP tukee yrityksen liiketoimintaa”, Toro täydentää.
Kesäkuusta 2023 alkaen yhtenäispatentilla voidaan suojata keksintö useassa Euroopan maassa. Toro ja Vainio huomauttavat, että yhtenäisvaikutuksen saanut eurooppapatentti - samoin kuin sen mitätöinti - on voimassa Suomessakin, mikä vaikuttaa IQM:n toimintaan. IQM jättää usein omat prioriteettipatenttihakemuksensa Patentti- ja rekisterihallituksen kautta.
”Patentointistrategiamme perustuu maantieteellisesti merkityksellisiin markkinoihin. Kansainvälinen patenttihakemus antaa meille aikaa nähdä, miten arvokkaaksi keksintö osoittautuu”, Toro sanoo.
Teknologian lisensointi kuuluu IQM:n pitkän tähtäyksen tavoitteisiin. Aineettoman omaisuuden (IP) strategia ratkaisee, miten aineettomien oikeuksien salkku rakennetaan ja mitä keinoja kulloinkin käytetään. Yrityksessä luotetaan siihen, että panostukset IP-suojaan tuovat jatkossa tulovirtaa ja muuta liiketoimintahyötyä.
Kvanttitietokoneet avaavat uusia näkymiä
- Klassinen tietokone tai sen rinnakkaiset prosessorit suorittavat annetut tehtävät yksi kerrallaan, kun taas kvanttiprosessorin ominaisuus on hakea ratkaisu rinnakkaistamalla operaatiot.
- Kvanttitietokoneen (QC) informaatioyksikkö on kubitti eli kvanttibitti.
- Ensimmäiset 2-kubittiset tietokoneet rakennettiin 1998.
- Kun kvanttitietokone liitetään supertietokoneen rinnalle, yhdistetty laskentateho on huikea tarkkuuden kärsimättä.
- Kun kubittien määrä nousee yli 50, kvanttitietokoneen suorituskyky voi ylittää supertietokoneen tehon, jolloin saavutetaan “kvanttiherruus”.
- Toimiakseen oikein kvanttitietokone tarvitsee häiriöttömän ympäristön, joka nykyisin turvataan ympäröimällä prosessori lähes absoluuttiseen nollapisteeseen jäähdytetyllä kuorella.
- Vuoteen 2024 mennessä IQM arvioi voivansa esitellä 54-kubittisen laitteen.
Alkuperäinen englanninkielinen teksti: Päivi Helander
Kuvat: IQM