Siirry suoraan sisältöön
VUOSIKERTOMUS 2021

Euroopan laajuinen yhteistyö parantaa sähköisiä teollis- ja tekijänoikeuspalveluja

Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) sähköisiä tavaramerkki- ja mallipalveluja kehitetään yhdessä EUIPOn kanssa yhteistoiminnallisessa teollisoikeustyökalujen verkostossa. Yhteistyö on osoittautunut edulliseksi kaikille osapuolille.

Vuonna 2012 IT-asiantuntija Francisco Ríos López saapui Alicanteen Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto EUIPOon työskentelemään kolme kuukautta kestävän hankkeen parissa. Useita tehtäviä hoidettuaan hän hallinnoi nyt yhteistyöprojekteja kansallisten ja alueellisten teollis- ja tekijänoikeustoimistojen kanssa luodakseen parempia sähköisiä palveluja tavaramerkki- ja mallioikeushakemusten käsittelyyn.


Francisco Ríos Ló­pez, EUI­PO

Koska PRH on osallistunut jo yli kymmeneen hankkeeseen vuosien aikana, Ríos on tuttu hahmo Helsingissä. Covid-19-pandemian jälkeen lähitapaamiset ovat jälleen mahdollisia, mutta hän on huomannut, että useamman henkilön viiden päivän vierailun järjestäminen kansalliseen teollis- ja tekijänoikeusvirastoon on aiempaa monimutkaisempaa.

”Asiat muuttuivat pandemian aikana. Nyt virtuaalisia ympäristöjä hyödyntävät ihmiset tapaavat työskennellä lukuisissa hankkeissa samanaikaisesti.”

Työryhmät ovat yhteistyön ydin

Uusi kehittämishanke alkaa työryhmän perustamisella, johon kuuluu asiantuntijoita kiinnostuneista teollis- ja tekijänoikeusvirastoista ja EUIPOsta.

Ríos myöntää hymyillen, että kulttuuriset erityispiirteet luovat toisinaan haasteita monikansallisissa hankkeissa – alkaen säännöllisten kokousten järjestämisestä: ensimmäinen asia, joka on tarkastettava, on kunkin maan tavanomainen työaika.

”Ryhmä määrittelee ensin, miltä tuleva järjestelmä tulee näyttämään, ja sitten tarjoamme mahdollisuuden pilotointiin. Yleensä hakijoita ei ole liikaa joko resurssien puutteen vuoksi tai koska heillä ei ole tarvittavaa perustaa perusjärjestelmien osalta”, Ríos toteaa.

PRH:n vanhempi lakimies Turkka Vaahtolammi listaa pilotoinnin hyödyt: teollis- ja tekijänoikeusvirasto voi vaikuttaa tulevan palvelun sisältöön, olla ensimmäisenä ottamassa sitä käyttöön ja tarjota henkilökunnalleen kokemusta kansainvälisestä yhteistyöstä. Lisäksi EUIPO korvaa hankkeelle myönnetyn tuen.

Ríos muistuttaa, että uudet tuotteet on mukautettava kansallisiin tarpeisiin ja lainsäädäntöön myös pilottivaiheen jälkeen.

”Yli 20 erilaiselle lainsäädännölle ja käytännölle ei ole mahdollista saada täydellistä vakiomenettelyä. Jos emme ole joustavia, yhteistyötä ei tehdä lainkaan!”

PRH toimii aktiivisesti yhteistyössä

Yhteistyörahaston perustaminen vuonna 2010 vauhditti yhteistyötä. PRH ja muutama muu kansallinen toimisto valittiin pilotoimaan laajaa kehittämisohjelmaa. Sen ”back office” -osa keskittyi kansallisten ja kansainvälisten tavaramerkkien hallintaan, kun taas ”front office” -osa koostui parannetuista verkkopalveluista. Suomalaiset asiakkaat suhtautuivat uudistukseen myönteisesti.

Tällä hetkellä PRH pilotoi ohjelman viimeisintä muutosta, ”Front Office 3.0:aa”, jonka odotetaan olevan toiminnassa kesällä 2023.

Lisäksi PRH on yksi pilottitoimistoista uudessa IMAS-hankkeessa (Integrated Multiple Assessment Solution), joka tukee tavaramerkkien ja mallioikeuksien tarkastelua kansallisissa ja alueellisissa teollis- ja tekijänoikeusvirastoissa ja toimii myös hyödyllisenä tiedonlähteenä asiakkaille.

”PRH on osoittautunut tehokkaaksi ja ennakoivaksi kumppaniksi, jolla on kehittynyttä tietotekniikkaa. Lisäksi toimisto on joustava ongelmatilanteissa”, Ríos sanoo.


Alkuperäinen englanninkielinen teksti: Päivi Helander

Kuvat: EUIPO