Siirry suoraan sisältöön
VUOSIKERTOMUS 2021

PRH koordinoi Yrityksen digitalous -hanketta

Suomi haluaa toimia digitalisaation kansainvälissä eturintamassa ja parantaa yritysten kilpailukykyä digitalouden avulla. Näitä tavoitteita edistämään työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) asetti Yrityksen digitalous -hankkeen vuosille 2021–2024. PRH koordinoi hanketta.

Vuoden 2021 aikana vahvistettiin hankkeen organisaatio, rekrytoitiin henkilöstö ja kilpailutettiin tarvittavia ulkopuolisia asiantuntijapalveluja. Hankkeen tavoitetila ja hankesuunnitelma hyväksyttiin. Myös ohjausfoorumien toiminta vakiinnutettiin ja yhteiskehittäminen yksityisten toimijoiden kanssa käynnistettiin.

Hanke edistää digitalouden kehittymistä

Digitaloudella tai reaaliaikataloudella tarkoitetaan kokonaisuutta, jossa kaikki liiketoiminnan tapahtumat perustuvat koneluettavaan tietoon ja sen käsittelyyn. Käsityönä tehtävät kirjaukset, tiedonsiirrot ja raportoinnit jäävät pois, kun tieto liikkuu eheänä, määrämuotoisena ja turvallisesti eri toimijoiden välillä.

Hankkeen visiona 2030 on kansallinen, muiden pohjoismaiden kanssa yhteentoimiva talouden toimijoiden ekosysteemi. Siinä tilaukset, verkkolaskut, sähköiset kuitit ja yrityksen taloustiedot liikkuvat eri osapuolten välillä saumattomasti, reaaliaikaisesti ja turvallisesti.

Hanke tekee ehdotukset tarvittavista ratkaisuista

  • digitalouden ekosysteemin yhteentoimivuuteen ja tekniikkaan
  • taloushallinnon toimintaan ja prosesseihin
  • organisaatioon ja hallintamalliin.

Hanke myös arvioi toimintamalleja tukemaan tarvittavaa lainsäädäntöä.

Digitalouden kaikki osatekijät ja toimintaympäristö eivät tule valmiiksi hankkeen aikana. Hankkeen työ muodostaa pohjan jatkokehitykselle.


Hanke toteutetaan kumppanuusyhteistyönä

Onnistumisen edellytyksenä on, että viranomaiset, yritykset, taloushallinnon palveluntarjoajat sitoutuvat muutokseen ja osallistuvat yhteiseen kehittämiseen.

PRH:n ohella hankkeen muita vastuuviranomaisia ovat Digi- ja väestötietovirasto, Tilastokeskus, Valtiokonttori ja Verohallinto.

Hankkeeseen osallistuvat myös Elinkeinoelämän keskusliitto ry, Finanssiala ry, Kaupan liitto ry, Kuntaliitto, Suomen Yrittäjät ry, Taloushallintoliitto ry sekä Teknologiateollisuus ry sekä liikenne- ja viestintäministeriö ja valtiovarainministeriö.

Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jolla tuetaan hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua. Hanketta rahoitetaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF).