Gå direkt till innehållet

Samarbete med intressentgrupper

Sixten och Blixten ansökte om patent hos PRS

Barnboksfigurerna Sixten och Blixten har vid sidan om sina mångahanda upptåg också gjort sig kända som idérika uppfinnare. Tidigare hade figurerna inte ett enda patent hos PRS.

Sixtens och Blixtens populäraste uppfinning är enligt författarna Aino Havukainen och Sami Toivonen en morgonrutinautomat som automatiskt tar hand om morgonbestyren. En sådan skulle författarna själva också vilja ha hemma hos sig.

Därför ansökte bröderna om patent på sin morgonrutinautomat. Efter en grundlig granskning konstaterade PRS experter att morgonrutinautomaten uppfyller de grundläggande förutsättningarna för patentering.


Författarna Havukainen och Toivonen gav beredvilligt PRS tillstånd att ansöka om patent i Sixtens och Blixtens (Tatus och Patus) namn för att främja medvetenheten om patent. Många samarbetsförslag inkommer, men de nappar endast på de bästa och är alltid helhjärtat med.

Läs mer om Sixtens och Blixtens patentansökan och behandlingen av den.


Fennia Prizes pris till två för användning av immateriella rättigheter

PRS delade ut ett hedersomnämnande och ett pris på 5 000 euro för framgångsrik användning av immateriella rättigheter (IPR) i designtävlingen Fennia Prize.

Hedersomnämnandet IPR Excellence tilldelades denna gång två företag: Konecranes Global Oy, för patent och mönsterrättigheter för lyftanordningar i serien C och S, samt till Woodio Oy, för patent och varumärkesskydd på tvättställ i träkomposit.

Tävlingen Fennia Prize uppmärksammar företag och organisationer som strategiskt använder formgivning i sin affärsverksamhet. Läs mer om tävlingen och alla pristagare (på finska).

Världsdagen för intellektuell äganderätt infaller på högtidsdagen för Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (WIPO). Traditionellt firas dagen i olika länder i april, men år 2020 flyttades evenemanget i Finland till oktober på grund av coronapandemin. PRS ordnade evenemanget tillsammans med IPR University Center och yrkeshögskolan Haaga-Helia.


De nordiska handelsregistrens samprojekt Nordic Smart Government 3.0 skissade upp en vision om digitala ekosystem inom ekonomiförvaltning. Se inspelningen av projektavslutningen på vår YouTube-kanal (på finska).