Siirry suoraan sisältöön

Tavaramerkit ja mallit

Valmistauduimme uuteen tavaramerkkilakiin

Kuluneena vuonna valmistauduimme uuden tavaramerkkilain voimaantuloon ja sen aiheuttamiin muutoksiin.

Vuonna 2016 aloitettu kokonaisuudistus saatiin päätökseen maaliskuussa 2019, kun eduskunta hyväksyi uuden tavaramerkkilain.

Uuden lain voimaantulon jälkeen hakemukset voi tehdä vain sähköisesti. Jatkossa tavaramerkin menettämistä ja mitätöintiä voi hakea myös PRH:sta vaihtoehtona tuomioistuinmenettelylle. Vaatimus tavaramerkin esittämisestä graafisesti poistuu. Tämä voi mahdollistaa uudentyyppisten tavaramerkkien rekisteröimisen.

Hakemusmäärät ennallaan

Tavaramerkkejä haettiin vuonna 2018 lähes yhtä paljon kuin edellisvuonna. Eniten hakemuksia jätettiin koulutus- ja ajanvietepalveluihin liittyvään luokkaan.

Myös mallioikeuksien rekisteröintien määrät pysyivät lähellä viime vuosien tasoa.

Uusia palveluita ja laatutyötä

Teimme uusia palveluja tavaramerkkiasiakkaillemme. Julkaisimme uuden sähköisen asiointikanavan muun muassa menettämis- ja mitätöintihakemuksille.

Valmistelimme palveluihimme myös tavaramerkkilain uudistamisen vaatimia muutoksia.

Lisäksi kehitimme tavaramerkkihakemusten käsittelyn laatua ottamalla käyttöön ISO 9001 2015 -standardin mukaisen laadunhallintajärjestelmän ja sertifioinnin.

Yhteistyö Kiinan kanssa alkoi

PRH on jo vuosia tehnyt hyvää yhteistyötä Kiinan patenttiviraston (ent. SIPO) kanssa muun muassa tutkijavaihdon merkeissä.

Kuluneena vuonna tiivis yhteistyö laajeni tavaramerkkeihin, kun Kiinan virastoon yhdistettiin myös tavaramerkkien rekisteröinti ja viraston nimeksi tuli CNIPA (National Intellectual Property Administration, PRC).

Uuden yhteistyön toivotaan tulevaisuudessa hyödyttävän suomalaisia tavaramerkkihakijoita Kiinassa.

PRH:n johtaja Jorma Hanski valittiin EU:n teollisoikeuksien viraston (EUIPO) hallintoneuvoston puheenjohtajaksi vuosiksi 2019–2022.

Tuoreet tavaramerkit

Esittelimme verkkosivuillamme ja uutiskirjeissämme vuosina 2017 ja 2018 Suomessa rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Varför Paris, vi har ju Åbo

Turkulaiselle vaatetustehtaalle tehty miestenvaatekokoelma herätti ruotsalaismedian huomion Pariisin messuilla vuonna 1964. Vuosikymmenten jälkeen lausahduksesta muovautui Uuden Muotoilun Yhdistys UMY ry:n tavaramerkki.

Eko-Ikkuna

Ekologisia PVC-ikkunoita ja -ovia valmistava Suomen Eko-Ikkuna suojasi brändinsä rekisteröimällä sana- ja kuviomerkin tavaramerkiksi.

Rosk'n Roll

Länsi-Uudenmaan Jätehuolto Oy – Västra Nylands Avfallshantering Ab:n lempinimestä tuli ensin yhtiön virallinen nimi. Kuviotunnus ja sana Rosk´n Roll rekisteröitiin tavaramerkeiksi myöhemmin.

Muksubussi

Muksubussi on pienten lasten kuljettamiseen tarkoitettu sähköavusteinen polkupyöräbussi. Muksubussi-kuviomerkki on rekisteröity tavaramerkki.

Entis

Entomofagia tarkoittaa hyönteisten käyttöä ihmisten ruokana. Hyönteisruokaan liittynyt opiskeluprojekti eteni start-upiksi, ja projektin työnimestä Entis tuli tavaramerkki.

Välitunti - Rajapinnat ylittävää tukea®

Sosiaalipalveluiden tuottaja Välitunti Oy rekisteröi tavaramerkin sloganilleen.