Siirry suoraan sisältöön

Dispelix Oy

Patentointi on startupin sijoitus tulevaisuuteen

Dispelix Oy:ssä keksintöjen kaupallistamiseen on tarvittu osaamisen lisäksi aikaa, rahoitusta ja vahvat taustajoukot.

Dispelix Oy on perustettu vuonna 2015. Yritys kehittää läpinäkyviä näyttöjä lisätyn todellisuuden (AR, augmented reality) laitteisiin, joiden käyttäjä näkee ympäröivän todellisuuden lisänä esimerkiksi kuvia tai tekstiä. Uusimmat näistä valojohdekomponentin sisältävistä laitteista muistuttavat silmälaseja.

Osaavat tukijoukot säästävät virheiltä

Kymmenen vuotta sitten Dispelixin perustajat, nykyinen toimitusjohtaja Antti Sunnari ja teknologiajohtaja Juuso Olkkonen, tutkivat VTT:llä valojohteita.

Vuonna 2011 heidän tiiminsä keksi, miten älylaseissa voidaan poistaa häiritsevä sateenkaariefekti vaimentamalla nanorakenteen läpi menevän valon diffraktio. Keksintö patentoitiin.

VTT:n tuki ja aineettomien oikeuksien (IPR) osaaminen ohjasivat vastaperustetun Dispelixin panostamaan patenttisalkun kehittämiseen.

Dispelixin lakiasiainjohtaja Maija Puustinen sanoo, että myös verkostoituminen on ollut tärkeää.

"Yhteyksiä kannattaa luoda jo yritystoiminnan aikaisessa vaiheessa. Olkkonen ja Sunnari saivat Dispelixin perustamiseen mukaan professori Jyrki Saarisen, jolla on kokemusta myös keksintöjen kaupallistamisesta. Hän toimii Itä-Suomen yliopiston Fotoniikan instituutin johtajana, ja teemme yhteistyötä yliopiston kanssa."

Dispelixiä rahoittavat useat pääomasijoittajat, joiden ammattimaiset neuvot ovat Puustisen mukaan luotsanneet yritystä monissa alkuaikojen karikoissa. Patentointikaan ei onnistu yksin: tarvitaan osaava patenttiasiamies ja hakemusten tutkijat. Lisäksi tuotekehittäjien on sisäistettävä IPR-asiat.

"Kasvavalla yhtiöllä on niukasti resursseja sisäiseen koulutukseen. Siksi PRH:lla on tärkeä rooli myös kouluttajana Suomen patenttikentässä."

Dispelixin IP-johtaja Teppo Häyrynen kertoo takavuosina itsekin tutkineensa patentti-insinöörinä PRH:ssa yrityksen hakemuksia, sillä aihepiiri vastasi hänen tutkijataustaansa.

IP-johtaja Teppo Häyrynen ja lakiasiainjohtaja Maija Puustinen, Dispelix Oy

Kapea osaamisala on haaste ja etu

AR-teknologia on niin uutta, että erityisosaajia löytyy rajallisesti. Puustinen ja Häyrynen toteavatkin, että Dispelixissä on "maailman mittakaavassa johtava tiimi".

"Uudenlaiset tuotteet tekevät toimialastakin erityisen. Dispelix on komponenttitoimittaja, jonka tuote soveltuu niin viihde-elektroniikkaan kuin teollisuuteenkin. Asiakkaamme ovat teknologiayhtiöitä, jotka tekevät lopputuotteita. Kun niiden massatuotanto käynnistyy, se alkaa näkyä kassavirrassa meilläkin", Puustinen sanoo.

Dispelix Oy

Vuonna 2015 perustettu yhtiö kehittää valojohdekomponentteja lisätyn todellisuuden (AR) laitteisiin.

Yhtiö työllistää noin 60 henkilöä, joista suuri osa on fyysikoita. Yhtiöllä on toimipisteet Oulussa, Espoossa ja Joensuussa, lisäksi toimisto Yhdysvalloissa ja lähiaikoina myös Kiinassa.

Liikevaihto (vuonna 2019) oli vajaat 2 milj. euroa, tulos -3 milj. euroa. Rahoittajia ovat mm. VTT, Lifeline Ventures, 3M Ventures, Tesi ja Business Finland.

Alkuvuoteen 2021 mennessä Dispelix on jättänyt PRH:een noin 40 patenttien prioriteettihakemusta ja noin 250 kansainvälistä hakemusta.


Teksti: Päivi Helander

Kuvat: Nina Kaverinen, Dispelix Oy