Siirry suoraan sisältöön

Asiakastarina: Talous ja nuoret TAT

Aineettomat oikeudet tutuiksi nuorille

Syksyllä 2019 tuhannet suomalaisnuoret saivat tietoa aineettomien oikeuksien (IPR) mahdollisuuksista. PRH:n ja Talous ja nuoret TATin yhteistyönä tekemässä pilottihankkeessa aineettomat oikeudet sulautuivat luontevasti osaksi yrittäjyysopintoja.

PRH tuo aineistoihin oman asiantuntemuksensa aineettomista oikeuksista, ja Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto EUIPO rahoitti ainutlaatuista pilottihanketta, jossa nähdään laajentamismahdollisuuksia.

TATin pedagogisen asiantuntijan Lauri Vaaran mukaan pilottihankkeen tavoitteena oli saada nuoret oivaltamaan aineettomien oikeuksien merkitys niiden tarjoamien mahdollisuuksien ja hyötyjen kautta.

Esimerkiksi oppitunneilla oppilaat pohtivat, mikä erottaisi heidän yrityksensä kilpailijoista ja mikä toimisi sen valttikorttina maailmanmarkkinoilla.

Pedagoginen asiatuntija Lauri Vaara, Talous ja nuoret TAT

Opetusmateriaalien avulla selvitetään myös, miten idean voi suojata kehittämällä sille IPR-kelpoisen muodon.

"Samalla opitaan, millä edellytyksin muiden tuotoksia saa käyttää. Korjataan vääriä käsityksiä, ja näin vähennetään myös pelkoa syytöksistä oikeuksien loukkaamisesta", Vaara sanoo.

Hän iloitsee palautteesta, jota on saatu aineistojen laatimiseen osallistuneilta nuorilta: aineettomat oikeudet näyttävät sulautuvan luontevasti osaksi yrittäjyysopintoja.

Yrityskylissä ja bisneskursseilla opiskellaan yrityksen perustamista

TATin vuonna 2010 käynnistämä Yrityskylä-oppimiskokonaisuus toimii Suomessa kahdeksalla alueella. Syksyllä 2019 pilottihankkeen IPR-aiheiset aineistot olivat käytössä kaikissa yhdeksäsluokkalaisille tarkoitetuissa Yrityskylän Yläkouluissa.

Helsinki-Vantaan aluekoordinaattori Jasmiina Tuominen kertoo, että Yrityskylän Yläkoulussa aineettomia oikeuksia käsitellään tavaramerkki-käsitteen kautta.

"Oppilaat suunnittelevat yritykselleen tunnusmerkin, esimerkiksi logon, sloganin tai tuotenimen. Tunnusmerkki "lähetetään" PRH:lle, ja "rekisteröity" tavaramerkki hyödyttää lainaneuvottelussa ja kaupankäynnissä, sillä hyvämaineinen brändi menestyy", Tuominen kertoo.

Aluekoordinaattori Jasmiina Tuominen, Talous ja nuoret TAT

TATin Yrityskylä-oppimisympäristössä vuosittain vierailevista lähes 20 000 ysiluokkalaisesta pilottiin osallistui noin 4 500.

Toisen asteen opiskelijat tutustuvat yrittäjyyteen TATin Bisneskursseilla. Aineettomat oikeudet on sulautettu osaksi Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen -kurssia. Näitä uusia sisältöjä opiskellaan jo useassa oppilaitoksessa, ja alustava palaute on ollut kannustavaa.

Lisäksi lukioiden opinto-ohjauksen tueksi laaditulla Opopassi-sivustolla aineettomat oikeudet esitetään osana yrityksen perustamistoimia.

Aineettomat oikeudet osana yrittäjyyskasvatusta

• PRH:n ja Talous ja nuoret TAT:n yhteishanke
• Pilottihanke kesti huhtikuusta 2019 maaliskuuhun 2020.
• Yhteistyö jatkuu jatkohankkeena vuoden 2020 loppuun.
• Testaajia olivat toisen asteen oppilaitokset Bisneskurssien ja Opopassi-sivustojen kautta sekä Yrityskylä-oppimisympäristössä vierailevat yläkoulut.
• Euroopan tavaramerkki- ja mallioikeusvirasto EUIPO rahoitti hankkeesta 90 prosenttia.

Talous ja nuoret TAT ry

• Edistää koulujen ja yritysten välistä yhteistyötä, herättää nuorten kiinnostusta yrittäjyyteen sekä tukee nuoria koulutus- ja uravalinnoissa ja taloustaidoissa.
• Perustettu vuonna 1947.
• Tunnettiin aiemmin nimellä Taloudellinen tiedotustoimisto.
• Toimintaa rahoittavat muun muassa TT-säätiö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, yritykset, säätiöt, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä kunnat.


Teksti: Päivi Helander

Kuvat: Päivi Mäkelä (etusivun kuva), Niko Jekkonen/Täydenkuun Kuva, Talous ja nuoret TAT